400 g czerwonych buraków średnich tej samej wielkości
✅2 cm świeżego imbiru
✅2 cebule szalotki
✅20 g masła
✅500 ml wywaru warzywnego
✅2 pomarańcze
✅100 ml mleka kokosowego
✅Sól i pieprz
✅1 łyżka oliwy z oliwek
👉Buraki skrop oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową, i piec w piekarniku nagrzanym do 230 st C do chwili, aż będą miękkie. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
👉Imbir zetrzyj na tarce, a szalotkę poszatkuj w drobną kostkę.
👉Do garnka dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki. Dodaj pokrojone buraki i bulion warzywny. Gotuj przez 10 minut. Następnie przy użyciu blendera połącz ze sobą składniki.
👉Dodaj sok z pomarańczy i mleko kokosowe.
Smacznego !