Zdrowy bigos cielęcy 0
Zdrowy bigos cielęcy
  • kilogram karkówki cielęcej 
  • pół kilograma kapusty kiszonej 
  • pół główki kapusty świeżej 
  • jedna marchew 
  • jedna pietruszka
  • kawałek selera
  • dwie cebule 
  • 1/4 szklanki oliwy
  • łyżka masła
  • mały przecier pomidorowy
 
Kapustę świeżą poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut (niech puści sok) , w międzyczasie pokroić w kostkę karkówkę i doprawić solą pieprzem i papryką czerwoną słodką. Kapustę kiszoną przepłukać (żeby nie była za kwaśna) i wstawić do garnka. Gotować powoli. Dodać 4 liście laurowe i ziele angielskie - sztuk 8.
Cebule zeszklić na olivie z masłem i polowę wcześniej podduszonej cebuli dodać do kapusty kiszonej . Do pozostałej cebuli dodać pokrojona w kostkę karkówkę i dusimy około 1 godzinki. Kapustę surową wyciskamy z soli dodajemy startą marchew, pietruszkę, seler i zalewamy niedużą ilością wody i dusimy aż kapusta zmięknie - byle nie rozgotować! Wystarczy 20 minut! Następnie wszystko połączyć, dodać przecier pomidorowy zagotować i odstawić doprawiając do smaku pieprzem solą i magii jak ktoś lubi 😊 smacznego!
 
Przepis przesłany przez Panią Ewę - dziękujemy!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl