Gulasz z ogniska 0
Gulasz z ogniska

Składniki:

  • 2 białe cebule
  • 3 papryki różnokolorowe
  • nieduża cukinia
  • 500 g pieczarek
  • 3 ogórki kwaszone
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 300 g marchewki
  • 1 kg mięsa mieszanego (np. karkówki wieprzowej, piersi indyczej i owędzanego boczku)
  • skóra z boczku
  • kilka liści włoskiej kapusty

 Marynata:

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • płaska łyżka słodkiej papryki
  • 1 litr rosołu
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • płaska łyżka soli
  • liść laurowy
  • łyżeczka kminku

Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

Gulasz z ogniska wg Katarzyny Rze – wykonanie:

Warzywa umyć i obrać. Cukinie, marchew, cebulę pokroić na plastry. Ogórka, pomidory i paprykę pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki pokroić na plastry. Mięso pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do naczynia i zalać marynatą. Zostawić na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. Na dnie żeliwnego garnka ułożyć skórkę od boczku i kilka liści kapusty, zalać gulaszem. Gulasz z ogniska nakryć pokrywką i postawić nad żarem. Gotować około godzinę.

  

https://www.katarzynarzepecka.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl