Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej 0
Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej

Składniki

4 porcje
  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 480 g
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego lub rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 100 g szynki parmeńskiej, serrano, innej suszonej
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Przygotowanie

  • Polędwiczki: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą, doprawić szczyptą soli morskiej, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu i zawinąć w szynkę parmeńską. Roladkę posmarować oliwą lub olejem. Rozgrzać dużą patelnię, położyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony (około 7-8 minut obsmażania). Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut. Wyjąć mięso, przełożyć na półmisek, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić. Soki jakie wyciekną z mięsa można wlać do sosu z czerwonego wina (jeśli sos się rozrzedzi, można go chwilę pogotować w celu zagęszczenia). Polędwicę pokroić na około 2 cm kawałki. Podawać na musie selerowym z sosem z czerwonego wina i blanszowanym szpinakiem.
  • Sos z czerwonego wina: Wszystkie składniki umieścić w rondelku lub garnku i gotować przez około 15 minut na większym ogniu aż powstanie średnio gęsty syrop, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać masło, roztopić i odstawić z ognia.
  • Blanszowany szpinak: Szpinak opłukać i otrzepać z wody. Włożyć na patelnię i mieszając podgrzewać przez niecałą minutę aż szpinak zwiędnie, odstawić z ognia, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl