
- Przypalone pozostałości mogą być łatwo usunięte jeśli pozostawimy naczynie na noc wypełnione wodą ( nie zaleca się używania detergentów )
- Nie należy używać ostrych gąbek, gdyż może to uszkodzić emaliowaną powłokę
- Wszystkie naczynia nadają się do mycia w zmywarkach, z wyjątkiem tych z drewnianymi uchwytami. Niemniej jednak ciągłe mycie w zmywarce nie jest zalecane, gdyż może spowodować zmatowienie powłoki emaliowanej a następnie spowodować pewne uszkodzenia
- Należy osuszyć dokładnie ręcznikiem przed przechowaniem, zaleca się przetrzeć jadalnym olejem przed przechowaniem
Obecnie wszystkie nasze produkty pokryte są podwójną warstwą. Zaleca się czyszczenie wewnętrznej powłoki (w szczególności czarnej emalii) ręcznikami papierowymi namoczonymi w kuchennym oleju (dotyczy momentu po użyciu a przed przechowaniem). To pozwoli na dłuższe użytkowanie naczynia. Należy zwrócić uwagę na fakt, że rdzawe zacieki mogą się pojawiać co jakiś czas. Jest to nieszkodliwe i łatwe do usunięcia za pomocą odrobiny oleju naniesionego na zaciek.