Naleśniki z jabłkami 0
Naleśniki z jabłkami
Składniki:
  • 2 jabłka
  • 30 gram masła
  • 3 łyżki cukru
  • 10 cl cydru
Przygotowanie:
 
Patelnię powoli podgrzej na wolnym ogniu. Usamaż naleśniki. To bardzo ważne by patelnię rozgrzewać powoli! W przypadku zbyt szybkiego podgrzania, patelnia może pęknąć na pół.

Uduś dwa skrojone jabłka w 30g masła. Dodaj 3 łyżki cukru, rozpuść, dolej 10cl cydru ( lekkiego alkoholu jabłkowego). Gotuj przez ok. 5 minut w wysokiej temperaturze. Napełnij tak przygotowanym farszem naleśniki.

 

UWAGA!

Przy pierwszym użyciu żeliwnej patelni ciężko przygotować naleśniki, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Naleśnik będzie nieco wysuszony albo możemy mieć wrażenie, że nie chce się usmażyć. To zupełnie normalna kwestia – żeliwo musi się wygrzać, by potem idealnie działało przez dekady. Wygrzać, czyli dostosować do kuchenki, z którą będzie współpracować. Dopiero po 2-3 użyciach nasza patelnia będzie działać bez zarzutu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl