
- 2 jabłka
- 30 gram masła
- 3 łyżki cukru
- 10 cl cydru
Uduś dwa skrojone jabłka w 30g masła. Dodaj 3 łyżki cukru, rozpuść, dolej 10cl cydru ( lekkiego alkoholu jabłkowego). Gotuj przez ok. 5 minut w wysokiej temperaturze. Napełnij tak przygotowanym farszem naleśniki.
UWAGA!
Przy pierwszym użyciu żeliwnej patelni ciężko przygotować naleśniki, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Naleśnik będzie nieco wysuszony albo możemy mieć wrażenie, że nie chce się usmażyć. To zupełnie normalna kwestia – żeliwo musi się wygrzać, by potem idealnie działało przez dekady. Wygrzać, czyli dostosować do kuchenki, z którą będzie współpracować. Dopiero po 2-3 użyciach nasza patelnia będzie działać bez zarzutu.