Czas przygotowania: 1h 45 min
- 1,5 kg cielęciny
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 por
- wiązka ziół (gałązka tymianku i liście rozmarynu związane razem)
- 1 żółtko
- 250 ml śmietany
- 200 ml wytrawnego białego wina (może być riesling)
- sól i pieprz
- osobno poddusić 1 dużą cebulę z 0,5 kg pieczarek, podawać z cielęciną
Włóż do garnka 1,5 kg cielęciny pokrojonej w kawałki razem z 1 cebulą, 1 marchewką, 1 porem oraz wiązką ziół ( gałązka tymianku i liście rozmarynu związane razem), solą i pieprzem. Zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok.1 godziny i 15 minut na średnim ogniu. Odlej połowę płynu po ugotowaniu, dodaj wino, podgrzewaj jeszcze w garnku przez ok. 10 minut, następnie dodaj 25 cl śmietany, ponownie podgrzewaj przez 10 minut. Połącz sos z żółtkiem jajka rozmieszanym ze śmietaną. Podgrzewaj mięso przez ok. 10 minut razem z sosem nie doprowadzając do gotowania. Podawaj z pieczarkami i gotowaną cebulką.