Cielęcina w białym winie 0
Cielęcina w białym winie

Czas przygotowania: 1h 45 min

Składniki:
  • 1,5 kg cielęciny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • wiązka ziół (gałązka tymianku i liście rozmarynu związane razem)
  • 1 żółtko
  • 250 ml śmietany
  • 200 ml wytrawnego białego wina (może być riesling)
  • sól i pieprz
  • osobno poddusić 1 dużą cebulę z 0,5 kg pieczarek, podawać z cielęciną
Przygotowanie:

Włóż do garnka 1,5 kg cielęciny pokrojonej w kawałki razem z 1 cebulą, 1 marchewką, 1 porem oraz wiązką ziół ( gałązka tymianku i liście rozmarynu związane razem), solą i pieprzem. Zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok.1 godziny i  15 minut na średnim ogniu. Odlej połowę płynu po ugotowaniu, dodaj wino,  podgrzewaj jeszcze w garnku przez ok. 10 minut, następnie dodaj 25 cl śmietany, ponownie podgrzewaj przez 10 minut. Połącz sos z żółtkiem jajka rozmieszanym ze śmietaną. Podgrzewaj mięso przez ok. 10  minut razem z sosem nie doprowadzając do gotowania. Podawaj  z pieczarkami i gotowaną cebulką.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl