Pulpety z bazylią 0
Pulpety z bazylią

Czas przygotowania: 40-50 minut

Składniki:
  • 350-400g mielonego mięsa ( wołowina, wieprzowina lub mielonka indycza)
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta kurkumy
  • 30g orzeszków piniowych
  • 3-4 marchewki
  • 100ml soku pomarańczowego
  • mała wiązka świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 200g ryżu basmati
  • 3 duże pieczarki
  • 25g orzeszków piniowych
  • 1łyżeczka suszonej bazylii

 

Przygotowanie:

Mięso włóż do miski, dodaj orzeszki, bazylię i kurkumę, sol i pieprz oraz 2-3 łyżek oliwy z oliwek. Wymieszaj dokładnie rękami a następnie uformuj kulki ( ok. 12 pulpetów) . Wrzuć łyżeczkę bazylii na dno miski i obtocz w nich pulpety.

Umieść gar żeliwny na palniku o średniej mocy, wlej odrobinę oliwy z oliwek. Oczyszczone i skrojone w kostki pieczarki włóż do garnka, dorzuć orzeszki i bazylię, zapiecz aż się zarumienią. Wrzuć ryż i zalej wodą 1cm powyżej warstwy ryżu, zamieszaj, przykryj i pozostaw do gotowania na ok. 10-12 minut na wolnym ogniu.

Do garnka żeliwnego ustawionego na palniku o średniej mocy wlej odrobinę oliwy z oliwek a następnie włóż uformowane pulpety, zasmaż z każdej strony, następnie dodaj 4 drobno skrojone w paski marchewki. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, tak aż pulpety nasączą się sokiem z marchwi.

Pod koniec gotowania dolej 100ml soku pomarańczowego, dopraw do smaku, posyp świeżą bazylią. Podawaj z pieczarkami i ryżem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl