
Czas przygotowania: 40-50 minut
- 350-400g mielonego mięsa ( wołowina, wieprzowina lub mielonka indycza)
- łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta kurkumy
- 30g orzeszków piniowych
- 3-4 marchewki
- 100ml soku pomarańczowego
- mała wiązka świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 200g ryżu basmati
- 3 duże pieczarki
- 25g orzeszków piniowych
- 1łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Mięso włóż do miski, dodaj orzeszki, bazylię i kurkumę, sol i pieprz oraz 2-3 łyżek oliwy z oliwek. Wymieszaj dokładnie rękami a następnie uformuj kulki ( ok. 12 pulpetów) . Wrzuć łyżeczkę bazylii na dno miski i obtocz w nich pulpety.
Umieść gar żeliwny na palniku o średniej mocy, wlej odrobinę oliwy z oliwek. Oczyszczone i skrojone w kostki pieczarki włóż do garnka, dorzuć orzeszki i bazylię, zapiecz aż się zarumienią. Wrzuć ryż i zalej wodą 1cm powyżej warstwy ryżu, zamieszaj, przykryj i pozostaw do gotowania na ok. 10-12 minut na wolnym ogniu.
Do garnka żeliwnego ustawionego na palniku o średniej mocy wlej odrobinę oliwy z oliwek a następnie włóż uformowane pulpety, zasmaż z każdej strony, następnie dodaj 4 drobno skrojone w paski marchewki. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, tak aż pulpety nasączą się sokiem z marchwi.
Pod koniec gotowania dolej 100ml soku pomarańczowego, dopraw do smaku, posyp świeżą bazylią. Podawaj z pieczarkami i ryżem.