Czas przygotowania: 25 min
- 1,5 kg małych małż
- 2 duże cebule drobno posiekane
- 2 duże pomidory skrojone w plastry
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 2 pęczki świeżego tymianku
- 250ml białego wina
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1 kg małych ziemniaków ( umytych i obranych)
- 4 całe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
Przygotowanie ziemniaków: rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść ziemniaki zalane gorącą wodą w garnku żeliwnym na palniku o wysokiej mocy. Gotuj przez ok. 3 minuty a jak się woda zagotuje odcedź. Podsmaż w żeliwnej brytfannie 4 całe nieobrane ząbki czosnku na odrobinie oliwy. Następnie dodaj odcedzone ziemniaki, sól i pieprz, posyp curry. Dopraw tymiankiem. Włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 15-20 minut.
Przygotowanie małż: podczas pieczenia ziemniaków umieść gar żeliwny na palniku o średniej mocy. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, następnie skrojone cebule i 3 zgniecione ząbki czosnku. Posyp łyżeczką curry. Do zarumienionej cebuli i czosnku dodaj pomidory, zagotuj, rozgnieć i dodaj gałązki tymianku. Dolej 250ml białego wina i dobrze zamieszaj. Zmniejsz delikatnie ogień i pozwól aby sie potrawa chwilę dusiła. Dodaj małże, zamieszaj ponownie, przykryj i gotuj przez 3-4 minuty mieszając co jakiś czas. Ściągnij z ognia jak tylko małże się otworzą. Serwuj małże wraz ziemniakami.
Dla: 3-4 osób
Spocker
https://fcialisj.com/ - cialis online without