Małże z curry w sosie pomidorowym 0
Małże z curry w sosie pomidorowym

Czas przygotowania: 25 min

Składniki:
  • 1,5 kg małych małż
  • 2 duże cebule drobno posiekane
  • 2 duże pomidory skrojone w plastry
  • 3 zgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 pęczki świeżego tymianku
  • 250ml białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 kg małych ziemniaków ( umytych i obranych)
  • 4 całe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
Przygotowanie:

Przygotowanie ziemniaków: rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść ziemniaki zalane gorącą wodą w garnku żeliwnym na palniku o wysokiej mocy. Gotuj przez ok. 3 minuty a jak się woda zagotuje odcedź. Podsmaż w żeliwnej brytfannie 4  całe nieobrane ząbki czosnku na odrobinie oliwy. Następnie dodaj odcedzone ziemniaki, sól i pieprz, posyp curry. Dopraw tymiankiem. Włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 15-20 minut.
Przygotowanie małż: podczas pieczenia ziemniaków umieść gar żeliwny na palniku o średniej mocy. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, następnie skrojone cebule i 3 zgniecione ząbki czosnku. Posyp łyżeczką curry. Do zarumienionej cebuli i czosnku dodaj pomidory, zagotuj, rozgnieć i dodaj gałązki tymianku. Dolej 250ml białego wina i dobrze zamieszaj. Zmniejsz delikatnie ogień i pozwól aby sie potrawa chwilę dusiła.  Dodaj małże, zamieszaj ponownie, przykryj i gotuj przez 3-4 minuty mieszając co jakiś czas. Ściągnij z ognia jak tylko małże się otworzą. Serwuj małże wraz ziemniakami.

Dla: 3-4 osób

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl