Jagnięcina z tajina 0
Jagnięcina z tajina

Czas przygotowania: 1 h 30min – 1 h 45 min

Składniki:
  • 3 udka jagnięce
  • 4 cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • Wiązka świeżego tymianku
  • 9-12 miękkich suszonych moreli
  • 12 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:

Przygotowanie:

Umieść tajin na dobrze rozgrzanym palniku, dodaj odrobinę oliwy z oliwek.

W osobnym pojemniku zapraw udka jagnięce nacierając je solą, pieprzem i papryką, następnie umieść je w tajin, przysmaż z każdej strony. Dodaj ząbek czosnku, laskę cynamonu i tymianek. Dodaj także skrojoną w ćwiartki cebulę.

Dodaj pomidorki koktajlowe, morele a następnie przykryj pokrywką tajin i pozostaw do gotowania na średnim ogniu przez ok.1 ½ - 1¾ godziny. Potrawa powinna gotować się wolno na źródle o średniej mocy.

15 minut przed końcem gotowania umieść garnek żeliwny na dużym ogniu, wlej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj skrojoną w jednocentymetrowe kawałki cukinię. Dopraw do smaku solą i pieprzem, świeżym tymiankiem a następnie podgotuj jeszcze pod przykryciem przez ok. 7-8 minut na średnim ogniu.

Podawaj cukinię w sosie własnym obok jagnięcych udek.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl