Pasztet wykwintny, doskonały na stół świąteczny 0
Pasztet wykwintny, doskonały na stół świąteczny

Czas przygotowania: 120 min

Składniki:
  • 2 kg kawałków kurczaka - tzw. "ćwiartek"
  • 40 dag surowego, raczej tłustego boczku
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 spory korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 5 suszonych grzybów
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag orzeszków pistacjowych
  • 50 ml koniaku lub whisky (można pominąć)
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • spora szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju - do wysmarowania form
  • 10 dag cienkich plastrów szynki parmeńskiej (można zastąpić każdą szynką długodojrzewającą lub chudym, wędzonym boczkiem)

Przygotowanie:

Pasztet wykwintny, doskonały jest na stół świąteczny. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale nie ma bardzo krótkiej listy składników. Idealny na wielkie uroczystości. Smakuje wybornie z żurawinami lub chrzanem, w towarzystwie gruszek lub śliwek z octu. Nie łącz z musztardą, keczupem i majonezem. Pasztet ma rozbudowany smak. Wyczujesz w nim orzeszki, rodzynki i migdały. Dobry pod alkohol - podkręca jego smak.

1. Obrane i umyte marchewki i pietruszkę pokrój na niezbyt małe kawałki (ale doprawdy ich wielkość i kształt nie mają specjalnego znaczenia). Cebulę obierz.
2. Kawałki kurczaka i boczek włóż do sporego garnka, dodaj warzywa, suszone grzyby, liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Wlej 2 szklanki wody - powinna sięgać mniej więcej do połowy składników. Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez około półtorej godziny pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości (w razie potrzeby dolej trochę wody, ale płynu nie powinno być za dużo).
3. Wyjmij ugotowane mięso i warzywa - ale zachowaj wywar. Mięso obierz z kości.
4. Migdały zalej wrzątkiem, po kilku minutach obierz ze skórki. Wyłuskaj orzeszki pistacjowe ze skorupek.
5. Mięso i warzywa zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o gęstych oczkach. Dodaj jajko (jeśli chcesz, by pasztet był delikatniejszy, wpierw ubij białko na zwartą pianę). Dopraw pieprzem (dużo - pasztet powinien mieć wyraźny smak), gałką (ostrożnie, by nie zdominowała jego smaku) i solą (ale nie za dużo, bo pasztet upieczesz potem w szynce, która jest raczej mocno słona). Wlej około szklanki wywaru z gotowania i whisky.
6. Wszystko wyrób rękoma na jednolitą masę. Masa powinna być dość luźna, jeśli jest zbyt sucha, dolej jeszcze trochę wywaru.
7. Dodaj orzeszki, migdały i rodzynki. Wymieszaj, by równomiernie rozłożyły się w masie.
8. Dwie małe brytfanny (możesz użyć też jednej dużej) wysmaruj olejem i wyłóż plastrami szynki.
9. Do brytfanny wkładaj porcjami masę pasztetową i dokładnie uklepuj, by pozbyć się wolnych przestrzeni.
10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 60 minut - pasztet będzie gotowy, jak się pięknie przyrumieni, a brzegi zaczną się lekko przypalać.
11. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
12. Zimny wyjmij z brytfanny i podawaj pokrojony w plastry, z tym, co lubisz najbardziej. Czyli z żurawinami lub chrzanem

Przepis przygotował Grzegorz Ostrowski prowadzący blog kulinarny MniamMniam.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl