Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej 183
Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą, doprawić szczyptą soli morskiej, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu i zawinąć w szynkę parmeńską. Roladkę posmarować oliwą lub olejem. Rozgrzać dużą patelnię, położyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony (około 7-8 minut obsmażania). Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut. Wyjąć mięso, przełożyć na półmisek, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić.

czytaj całość »
Jagnięcina z tajina 3
Jagnięcina z tajina

Umieść tajin na dobrze rozgrzanym palniku, dodaj odrobinę oliwy z oliwek.

W osobnym pojemniku zapraw udka jagnięce nacierając je solą, pieprzem i papryką, następnie umieść je w tajin, przysmaż z każdej strony. Dodaj ząbek czosnku, laskę cynamonu i tymianek. Dodaj także skrojoną w ćwiartki cebulę.

Dodaj pomidorki koktajlowe, morele a następnie przykryj pokrywką tajin i pozostaw do gotowania na średnim ogniu przez ok.1 ½ - 1¾ godziny. Potrawa powinna gotować się wolno na źródle o średniej mocy.

czytaj całość »
Jajko na miękko z ziołami i przyprawami 0
Jajko na miękko z ziołami i przyprawami

Umieść po 1 łyżce gęstej śmietany w czterech małych naczyniach żeliwnych lub ceramicznych. Wbij po 2 jajka do każdego, dodaj soli i pieprzu, dodaj szczyptę curry. Gotuj jajka w małych naczyniach umieszczone w dużym garnku wypełnionym wodą, czas gotowania ok. 10-15 minut w piekarniku ustawionym na dość wysoką temperaturę. Podczas podawania polej jajka ciepłą śmietaną zmieszaną z roztartymi ziołami.

czytaj całość »
Sos smadzowy 4
Sos smadzowy

Namocz 50 gram suszonych smardzów w 20 cl zimnej wody na około 15 minut. Odlej wodę, podgrzej do odparowania w naczyniu żeliwnym z odrobina kostki rosołowej. Dolej gęstej śmietany , dopraw do smaku, pozwól aby nadmiar płynu odparował a następnie dodaj smardze.

czytaj całość »
Gulasz z ogniska 454
Gulasz z ogniska

Warzywa umyć i obrać. Cukinie, marchew, cebulę pokroić na plastry. Ogórka, pomidory i paprykę pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki pokroić na plastry. Mięso pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do naczynia i zalać marynatą. Zostawić na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. Na dnie żeliwnego garnka ułożyć skórkę od boczku i kilka liści kapusty, zalać gulaszem. Gulasz z ogniska nakryć pokrywką i postawić nad żarem. Gotować około godzinę.

czytaj całość »
Grillowany kurczak 17
Grillowany kurczak

W misce mieszamy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła i cytrynę pokrojoną na cienkie plasterki. Do marynaty wkładamy mięso (jeśli piersi są bardzo grube, można je przekroić poziomo na 2 części) i obtaczamy je dokładnie. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Piersi wykładamy na gorący ruszt i pieczemy po kilka minut z każdej strony. Piersi można podawać z ulubionymi warzywami i sosem, np. tzatziki.

czytaj całość »

Polecane produkty

Garnek żeliwny emaliowany Chasseur Sublime ø18cm 1.8l czerń

Garnek żeliwny emaliowany Chasseur Sublime ø18cm 1.8l czerń
Garnek żeliwny emaliowany Chasseur Sublime ø18cm 1.8l czerń
Garnek żeliwny emaliowany Chasseur Sublime ø18cm 1.8l czerń
Cena:

479,00 zł

szt.

Garnek żeliwny emaliowany Chasseur Sublime ø24cm 4l jesienna jarzębina

Garnek żeliwny emaliowany Chasseur Sublime ø24cm 4l jesienna jarzębina
Garnek żeliwny emaliowany Chasseur Sublime ø24cm 4l jesienna jarzębina
Garnek żeliwny emaliowany Chasseur Sublime ø24cm 4l jesienna jarzębina
Cena:

669,00 zł

szt.

Garnek żeliwny emaliowany ø18cm 1.8l morska głębia

Garnek żeliwny emaliowany ø18cm 1.8l morska głębia
Garnek żeliwny emaliowany ø18cm 1.8l morska głębia

Garnek żeliwny emaliowany z kolekcji Sublime o średnicy 18cm w kolorze morskiej głębi.

Cena:

459,00 zł

szt.

Garnek żeliwny emaliowany owalny Chasseur Sublime ø31cm 6l czerwona pomarańcza

Garnek żeliwny emaliowany owalny Chasseur Sublime ø31cm 6l czerwona pomarańcza
Garnek żeliwny emaliowany owalny Chasseur Sublime ø31cm 6l czerwona pomarańcza

Garnek żeliwny emaliowany owalny Chasseur Sublime ø31cm 6l czerwona pomarańcza

Cena:

839,00 zł

szt.

Garnek żeliwny emaliowany owalny Chasseur Sublime ø29cm 5l miętowy

Garnek żeliwny emaliowany owalny Chasseur Sublime ø29cm 5l miętowy
Garnek żeliwny emaliowany owalny Chasseur Sublime ø29cm 5l miętowy

Ile trzeba mieć wyobraźni, żeby opisać smak. Czasami jednak wystarczy do smaku dopasować kolor i już czujemy o co chodzi. Soczysta wiśnia czy czerwona pomarańcza brzmią wyjątkowo smacznie. Jesienna jarzębina czy morska głębia to wyraziste kolory, które od razu przesuwają nam się przed oczami. Takie oto barwy udało się uchwycić i przenieść na żeliwo francuskiej firmie Invicta -wypuszczając na rynek gamę garnków Chasseur Sublime.

Obecnie będą mogli Państwo sami przekonać się o jakości i możliwościach tych naczyń. Starsze pokolenia z pewnością pamiętają smak potrawy z tzw. żeliwniaka. Jeszcze niedawno ciężko było, jeśli w ogóle można, zakupić tego typu garnki, ale dzisiaj powraca szansa na zdrowe gotowanie dzięki możliwościom zakupu garnków żeliwnych. Wszystkie czynności kuchenne takie jak gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie czy też zapiekanie w piekarniku dzięki żeliwnym naczyniom stają się smaczniejsze i szybsze.

Każdy kto lubi dobrą kuchnię, używając garnków żeliwnych, może mieć pewność, że potrawy w nich przyrządzone będą smakować wyjątkowo. Pokryte emalią wnętrze naczyń pozwala na uzyskanie intensywnego smaku potrawy. Przetłoczenia znajdujące się na wewnętrznej stronie pokrywki wspomagają cyrkulację płynów w zamkniętym naczyniu. Potrawa dusi się w sosie własnym nie tracąc przy tym wartości odżywczych. Skraplająca się para wodna podczas duszenia czy pieczenia równomiernie nawilża przygotowywaną potrawę. Dzięki temu potrawa nie jest wysuszona.

Dzięki nadzwyczajnym właściwościom rozprowadzania i utrzymywania ciepła jakim charakteryzuje się odlewane żeliwo, przygotowywana potrawa nagrzewana jest równomiernie ze wszystkich stron oszczędzając przy tym energię. Żeliwo emaliowane jest idealne do grillowania, gotowania, podpiekania, czy tylko odgrzewania. Charakteryzuje je odporność na wysokie temperatury. Absorbuje i zatrzymuje ciepło dzięki czemu utrzymuje temperaturę potrawy.

Z pewnością ogromną zaletą jest to, że nadają się do wszystkich typów kuchenek (takżę indukcyjnych). Łatwość w użyciu i utrzymania w czystości to także niewątpliwe zalety tych naczyń. Podwójna warstwa emalii oraz czarne wykończenie krawędzi zapobiegają korozji. Garnki te są odporne na zużycie. Naczynia można myć w zmywarce (za wyjątkiem naczyń z uchwytami, rączkami wykonanymi z drewna). Charakter tych garnków dzięki jakości wykonania i kolorystyce sprawiają, że przygotowaną w nich potrawę można serwować bezpośrednio na stół. Spełniają wszystkie przepisy dotyczące higieny żywności.

Cena:

729,00 zł

szt.

Kolekcja Modern

Perfekcyjne połączenie nowoczesności z tradycją 

Zobacz produkty

Kolekcja Sublime

Klasyczna linia Sublime w bajecznych kolorach

Zobacz produkty
O Chasseur

Producentem naczyń jest francuska odlewnia żeliwna INVICTA –  lider w produkcji wyrobów z żeliwa, oferta firmy działającej od 1924 roku jest bardzo szeroka, obejmuje  żeliwne wkłady oraz piece kominkowe, grille, naczynia kuchenne oraz artykuły dekoracyjne. Żeliwo emaliowane jest idealne do grillowania, gotowania, pieczenia, czy tylko odgrzewania dzięki swoim niezaprzeczalnym właściwościom.

  • rozprowadza równomiernie ciepło, oszczędzając zużycie energii
  • odporne na wysokie temperatury
  • zatrzymuje ciepło przez dłuższy czas, co pozwala na utrzymanie ciepła potrawy
  • odpowiednie do wszystkich typów kuchenek
  • łatwe w użyciu i w utrzymaniu
  • wytrzymałe na zużycie
Przepisy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl